De tulpenvaas: een oer-Hollands artikel

De tulpenvaas: een oer-Hollands artikel

De tulpenvaas is natuurlijk een oer-Hollands item. Maar hoe is deze nu ontstaan? En is deze er in meer dan alleen origineel Delfts blauw? Lees hier meer over de geschiedenis van de tulpenvaas en wat hier de functie van is.

Niet speciaal voor tulpen

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is een tulpenvaas niet speciaal ontworpen om tulpen in te zetten. In de beginjaren van de tulpenvaas, zo rond de zeventiende eeuw, werd deze vaas een bloemhouder of bloempiramide genoemd. Deze vazen werden ontworpen om wat voor soort bloem dan ook mooi te kunnen presenteren. Bovendien was zo’n vaas een pronkstuk op zich. Er hoefden dus niet persé bloemen in te staan om als decoratie te dienen. Pas in de achttiende eeuw kregen deze vazen de naam tulpenvaas.

Delfts blauw

De tulpenvaas was er aanvankelijk natuurlijk in Delfts blauw. Deze aardewerken vazen ontstonden toen in de zestiende eeuw diverse fabrieken in Delft het bekende Chinese porselein na gingen maken van aardewerk. Het blauwwitte porselein uit China was erg populair, maar omdat het van ver moest komen en porselein een kostbaar materiaal was, was dit niet voor iedereen betaalbaar. De Delftse aardewerken variant was dat wel.

Inmiddels zijn tulpenvazen in alle soorten, maten en materialen verkrijgbaar en zijn ze allang geen statussymbool meer. 

Zó zet je je tulpen in een vaas

Maar als de tulpenvaas niet speciaal voor tulpen gemaakt is, hoe kun je tulpen dan het beste neerzetten? Uiteraard kun je hier toch een tulpenvaas voor gebruiken. Wie regelmatig tulpen in huis haalt weet hoe lastig het kan zijn tulpen mooi te houden. Tulpen blijven namelijk doorgroeien als ze in het water staan, waardoor ze over de vaas heen gaan hangen. Als je je hieraan stoort is er een heel simpele oplossing. Door een gaatje in de steel te prikken, net onder de bloem, stopt namelijk het groeiproces en blijft je bos tulpen nog net zo mooi als toen je hem kocht. 

Afbeelding komt van Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *