Slappe lach? Wij leggen je uit waarom lachen zo gezond is!

Slappe lach? Wij leggen je uit waarom lachen zo gezond is!

“Doe een vriendelijke daad: help een persoon glimlachen.”: hét motto van de Wereld dag van de glimlach, oftewel World Smile Day. En laat deze nou net vandaag zijn! World Smile Day is de dag waarop we extra aandacht besteden aan een glimlach en aan vriendelijkheid. Niet verkeerd, want lachen is nou eenmaal gezond! In deze blog vertellen wij je alles over de slappe lach en waarom lachen gezond is.

De slappe lach: wat gebeurt er precies?

De slappe lach. Buikpijn hebben van het lachen. Het bíjna in je broek doen. Tranen met tuiten. Wie kent het niet?! Soms overkomt het je gewoon. Je moet zo hard lachen om iets, dat je niet meer kunt stoppen. Maar hoe komt dit nou precies? Het antwoord is simpel. Op het moment dat je de slappe lach hebt, zenden de hersenen te weinig signalen uit naar de spieren. Gevolg: je hebt je lichaam niet meer goed onder controle. Precies dit zorgt ervoor dat je niet kunt stoppen met lachen.

Wat doe je tegen de slappe lach?

Ook dit antwoord is simpel. Je doet er eigenlijk niks aan! De slappe lach betekent nou eenmaal dat je even niet kunt stoppen met lachen. Geniet maar gewoon van het moment dus. Het is tenslotte beter om je even te laten gaan, dan om je in te houden. Vaak moet je dan nóg harder en langer lachen.

Is het echt ongepast? Ga dan even naar een andere ruimte of ga weg van de persoon waar je zo om moet lachen. Want heb je de slappe lach samen met je beste vriendin, zul je alleen maar harder moeten lachen zodra je weer oogcontact hebt. Lachen werkt nou eenmaal aanstekelijk! Wat je ook kunt doen, is zelf afleiding zoeken. Focus je op je ademhaling door bijvoorbeeld te tellen. Of focus je op een minder leuke gedachte.

slappe lach

Lachen is gezond

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Een bekende uitspraak die meer dan terecht is. Het is namelijk een feit dat lachen goed is voor je gezondheid. En dat is om meerdere redenen zo!

De slappe lach is een boost voor je immuunsysteem

Wist je dat lachen goed is voor het immuunsysteem? Bij deze! Je lichaam maakt extra witte bloedcellen aan op het moment dat je lacht. En laten deze witte bloedcellen nou net virussen opruimen. Hierdoor ben je beter bestand tegen infecties. Conclusie: hoe meer je lacht, hoe beter je immuunsysteem!

Lachen is goed voor je conditie!

Buikpijn van het lachen: herkenbaar? Helemaal niet gek, want dit komt doordat je buikspieren zich aanspannen tijdens het lachen. Als je de slappe lach hebt, gaat je hartslag omhoog en wordt je bloed sneller rondgepompt. Door het lachen wordt je longcapaciteit groter en train je de middenrifspieren. Hierdoor wordt je ademhaling beter. Win-win!

Lachen is het nieuwe sporten

Toch wel een hele aantrekkelijke manier om af te vallen! Want om antwoord te geven op de vraag hoeveel calorieën je verbrand met lachen: maar liefst 50! Door een kwartier te lachen, kun je dus 50 calorieën verbranden. Lachen wordt steeds aantrekkelijker, nietwaar?

Lachen vermindert stress

Ooit weleens gehoord van het gelukshormoon endorfine? En van serotonine en dopamine? Door te lachen komen deze stoffen in de hersenen vrij. Laten deze stoffen nou precies zorgen voor een kalmerend effect, een ontspannen houding en een zorgeloos en opgewekt gevoel. Weer een boost voor je immuunsysteem. Hoppa!

Lachen is het beste medicijn!

Tja, de hoofdconclusie van het hele verhaal: lachen is het beste medicijn! Glimlachen maakt gelukkig. En doordat lachen aanstekelijk werkt, maakt het ook anderen gelukkig. Lachen zorgt er vaak voor dat je jezelf beter voelt. Ook al ben je chagrijnig, verdrietig of gestrest: probeer te lachen! Hiermee stuur je een boodschap naar de hersenen dat je eigenlijk wel gelukkig bent. Ook al voelt dat misschien even niet zo. Toch werkt het vaak en voel je jezelf echt even een stukje beter door gewoon te lachen!

lachen is gezond

Meer lachen in het dagelijkse leven? Zo doe je dat!

  • Ben jezelf ervan bewust hoe je rondloopt. Sommige mensen kijken onbewust best wel nors. Probeer eens wat vaker bewust een glimlach op te zetten. Let maar op: jij zult van heel veel mensen een glimlach terugkrijgen! En dat voelt goed!
  • Een gezonde portie zelfspot! Laten we soms even wat minder serieus zijn en eens wat vaker om onszelf lachen. Hoe positiever jij zelf ergens onder bent, hoe positiever je jezelf zult voelen.
  • Binnenpretje? Maak er een buitenpretje van! Samen lachen is namelijk nog veel leuker.
  • Denk aan dat ene moment waarop jij de slappe lach had. Wedden dat er weer een glimlach op je gezicht verschijnt!
  • Even iets meer moeite met lachen? Kies een grappige film, serie of comedyshow uit. Dat zal je vast en zeker een handje helpen!

Afbeeldingen afkomstig van: Ben White, Antonino Visalli en Autumn Goodman op Unsplash.

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *