De dag van de komkommer? Het bestaat echt!

De dag van de komkommer? Het bestaat echt!

Waarom vandaag de dag van de komkommer is, is niet helemaal duidelijk. Heeft het echt alleen te maken met de groene waterbom of zit er nog een andere betekenis achter? De komkommertijd, zoals het vroeger werd genoemd, duidt aan dat de vakantieperiode is begonnen. Voor vele vakgebieden is er minder werk, veel mensen gaan weg, maar voor de kwekers is het de ideale tijd. Rond deze tijd groeien vele groenten het beste en kunnen er dus veel geoogst worden. In 2010 riep het GroentenfruitBureau de ‘Dag van de Komkommer’ uit, vandaar dat wij nu de deze dag kunnen vieren.

Gezonde snack

De komkommer is een super gezonde snack. Hij bestaat voor ongeveer 80% uit water. Hierdoor vult hij als snack goed genoeg, maar bevat weinig calorieën. Perfect dus als je wat wil eten, maar niet naar de ongezonde opties wilt gaan. Daarnaast bevat een komkommer erg veel vezels en voedingsstoffen zoals vitamine K, kalium en antioxidanten. Deze voedingsstoffen zorgen voor een normale bloeddruk en een lagere kans op botbreuken. Het vocht in een komkommer zorgt er ook voor dat jouw lichaam gehydrateerd blijft en door de natuurlijke suikers blijf je fris en fruitig. Veel beter dan een blikje Red Bull of een kop koffie. Voordat een komkommerplant eenmaal volgroeit is, zijn we drie weken verder. Uit één plant kunnen wel 50 komkommers groeien!

Recepten om de dag van de komkommer te vieren

Komkommer is niet alleen een gezonde snack om hem zo te eten. Je kunt er ook heel veel recepten mee maken. De groente wordt vaak als een verfrissing aan een pittig recept toegevoegd. De frisheid van de komkommer neutraliseert de pittigheid. Een bekend bijgerecht met komkommer is tzatziki. Dit is een Griekse dipsaus met yoghurt, knoflook, peper en zout. Heb je nog komkommer over nadat je een recept hebt gemaakt? Snijd hem dan in kleine stukjes of plakjes en voeg het toe aan wat water. Super makkelijk en nog eens lekker ook!

Komkommertijd, oftewel zomer. Zodra de zon gaat schijnen wil iedereen gaan barbecueën en dan is het super lekker om daar een koude salade bij te doen. Komkommer kan daarin niet ontbreken! Natuurlijk hoef je een koude salade niet alleen bij de barbecue te eten. Als hoofdgerecht kan het ook prima, zeker met deze warme dagen. En heb je wel eens gehoord van komkommersoep? Deze soep is echt prima te eten als lunch of als voorgerecht. De soep vult voldoende, maar valt niet te zwaar. Hierdoor is hij ook perfect om een keer tussendoor te eten, als er nog wat over is.

De dag van de komkommer recept

Wist je dat?

  • Komkommer is niet alleen goed voor als een gezonde snack. Het kan ook een erge kater voorkomen! Eet voordat je gaat slapen wat komkommer en je wordt de volgende ochtend frisser wakker. Dit komt door de natuurlijke suikers en vitamine B die erin zit.
  • Daarnaast dood komkommer ook bacteriën. Heb je geen kauwgom bij de hand, maar wil je wel een frisse adem? Druk dan een plakje komkommer ongeveer een halve minuut tegen je gehemelte en weg is je slechte adem!
  • Weet jij hoe je het beste deze gezonde snack kunt bewaren? Als je denkt dat dat in de koelkast is, dan heb je het mis! Op een donkere plek buiten de koelkast blijft de komkommer het beste, is hij langer houdbaar en wordt hij niet slap.
  • Last van mieren? Leg dan wat komkommerschillen buiten in de tuin of bij de deur. Mieren houden niet van deze groente en blijven er daarom liever van weg. Ideaal!

Foto van Karolin Baitinger en Markus Winkler op unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *