Laat alles bloeien met deze tuin tips!
Het is gelukt! Je hebt de perfecte woning gevonden, wat ook wel een godswonder is in deze tijd, en dan ook nog met die gedroomde tuin. Een probleem: je hebt geen groene vingers of laten we het zo zeggen je hebt ze nóg niet, want met een paar simpele tuin tips kan ook jij groene vingers ontwikkelen. Elektrische grasmaaiers, snoeischaren, schoffels en gieters, na het volgen van onderstaand stappenplan ben jij uitgerust om je droomtuin te realiseren en te verzorgen. Tuinieren voor beginners was nog nooit zo makkelijk!
Tuinieren voor beginners: van een zaadje tot prachtige bloem!
Wanneer je ergens genoeg moeite en aandacht insteekt, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk uitgroeien tot iets moois. En dat is natuurlijk niet anders voor je tuin. Een grote tuin zal meer tijd vergen dan een kleine tuin, maar met onderstaande stappen wordt het wel een stukje makkelijker.
Één van de belangrijkste tuin tips: ken je tuin!
Voordat je maar gewoon her en der wat zaadjes gaat planten is het handig om eerst te kijken naar het klimaat waarin je tuin functioneert, de ligging, lichtinval en ruimte van je tuin en de pH-waarde van je grond.
Wanneer je dit leest is er een grote kans dat je in Nederland woont en dan moet je weten dat niet alle planten, ik trouwens ook niet, van ons wisselvallige weer houden. Wil je toch een palmboon in je tuin zodat je er met een heerlijke cocktail onder kan liggen? Informeer dan goed, want het is zeker niet onmogelijk. Hiernaast, is het ook belangrijk om naar de ligging van je tuin en de hoeveelheid lichtinval te kijken. Heb je een tuin op het zuiden dan is het verstandig om planten te gebruiken die goed tegen de volle zon kunnen. Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je een tuin hebt met veel schaduw.
Je kunt natuurlijk een voorkeur hebben voor bepaalde beplanting, maar is je grond daar ook geschikt voor? Alle planten en bloemen groeien namelijk het beste bij een bepaalde pH-waarde. Om erachter te komen welke waarde jouw tuin heeft kun je een simpele bodemtest uitvoeren. Ligt de uitslag rond de 7 dan heb je een neutrale grond, is de pH-waarde lager dan 7 dan spreek je van een zure grond. Wanneer nodig voor de type beplanting die je op ogen hebt kun je de grond minder zuur maken door het strooien van kalk.
Tenslotte, is het natuurlijk goed om voor ogen te hebben wat je allemaal wil in jouw droomtuin en of je daar de ruimte voor hebt. Heb je een kleine tuin? Denk dan eens aan het plaatsen van een verticale tuin. Zo kun je meer groen kwijt op een kleiner oppervlak.
Pak het kladblok er maar bij!
Je hebt een idee in je hoofd van wat je wilt zien in je tuin en welke planten goed passen, maar nu moet je het nog uitwerken. De beste manier om dit te doen is door een tuinontwerp te maken, misschien wel de lastigste stap van alle tuin tips.
Dit doe je door een tekening op schaal te maken van je tuin en daarna een lijst te maken van elementen die je sowieso in je tuin wilt terugzien en een lijst met dingen die je absoluut niet in je tuin wilt hebben. Dit hangt natuurlijk weer compleet af van je situatie en toekomstplannen. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen hebt of toekomstplannen hiervoor, dan is het handig om giftige planten te vermijden want kleine kinderen stoppen nou eenmaal vaak dingen in de mond. Ook kun je bij een kindvriendelijke tuin denken aan genoeg speelruimte en moet je oppassen met waterelementen.
Wanneer je deze lijstje hebt gemaakt kun je langzaam aan de tuin gaan inteken. Houd hier natuurlijk weer rekening mee waar de plant zich het beste zal voelen. Houd de plant van veel zon of juist schaduw? Gaat hij nog veel groeien en moet je hierdoor ruimte vrijhouden rondom de plant of blijven ze klein maar fijn? En waar komt die schommel? En is er nog ruimte voor een vijver? Genoeg om over na te denken dus.
Aan de slag met de tuin tips!
Je hebt het helemaal uitgestippeld. Je weet precies waar alles komt te staan en welke planten je in huis moet halen. Dan is het nu tijd om echt groene vingers te krijgen en aan de slag te gaan. Dit kan natuurlijk niet zonder het juiste gereedschap en ook voor het onderhouden van je tuin zijn een paar basis-tuingereedschappen onmisbaar.
Denk hierbij aan handschoenen, een schoffel om makkelijk onkruid van de wortels af te snijden, een schep om gaten in de grond te maken voor de plantjes, een tuinslang voor het besproeien en heb je een gazon? Dan kan het aanschaffen van een grasmaaier wel eens van pas komen. Hierbij kun je kiezen uit een divers aanbod van robot, elektrische , accu of benzine grasmaaiers. Ook een snoeischaar en hark kunnen goed te pas komen bij het onderhouden van je tuin. Deze lijst kun je natuurlijk zo veel mogelijk uitbreiden als je wilt, maar voor de basisverzorging zit je zo wel goed.
Om goed bij te houden wanneer je wat moet doen om de tuin goed te onderhouden kan het handig zijn om een soort kalender te maken of een bestaande plantenkalender te gebruiken. Hierin zal je zien dat je het de eerste maanden van het jaar rustig zal hebben omdat er weinig groeit en dat het vooral zaak is om te voorkomen dat er geen planten bevriezen. Naarmate het jaar vordert, zal er weer meer gaan bloeien en heb je meer onderhoud. Zo zal je de tuin zomerklaar moeten maken en goed koel en vochtig houden. In de herfst is het voornamelijk een kwestie van opruimen en de tuin winterklaar maken.
Afbeeldingen afkomstig van: Jill Wellington en Rene Asmus op Pexels en Ulrike Langner en Sandie Clarke op Unsplash