De behandeling van stress…

De behandeling van stress…

We krijgen er allemaal mee te maken: stress. Een beetje stress kan ons lichaam energie geven. Het zorgt ervoor dat we extra goed opletten en sneller reageren. Vaak voelen mensen deze spanning voor een presentatie, examen of wanneer er een bijzondere gebeurtenis plaats gaat vinden. Een beetje stress is dus helemaal niet erg en kan zelfs als fijn worden ervaren. Daarnaast is er ook langdurige stress en dat is helaas helemaal niet zo gezond. Langdurige stress in ons lichaam zorgt namelijk voor negatieve gezondheidseffecten. Om dit te voorkomen is het belangrijk de stress onder controle te krijgen. In dit artikelen behandelen we de anti-stress tips, die jou helpen op weg naar een stressvrij leven!

De stresstest

Huh een stresstest, bestaat dat? Het antwoord is volmondig: ja. Heb jij last van  langdurige stress of heb je een vermoeden? Doe dan een stresstest. Deze testen zijn online te bestellen en o.a. verkrijgbaar op Yourshealthtest.nl. Een stresstest geeft jouw inzichten in je stressprofiel. Indien jij je stress wilt aanpakken, is het handig om te weten hoe je profiel in elkaar zit. De stresstest toont pieken en dalen in je dagelijkse patroon en toont aan of er andere lichamelijke klachten je stresshormonen beïnvloeden. Omdat langdurige stress kan leidden tot een burn-out of depressie is het altijd een aanrader om de uitslag van zo’n test met de huisarts te bespreken.

Relax een beetje meer

Ervaar jij een langdurige en heftige stress, dan is het vooral belangrijk om wat meer te gaan ontspannen. Ontspanning is wat je nodig hebt, om de stress je lichaam uit te jagen. Deze ontspanning kan ontstaan uit oefeningen zoals yoga, wandelen of het krijgen van een massage. Voor iedereen werkt iets anders en dit zul je zelf moeten uitzoeken. Voor veel mensen werkt het om mindfulness oefeningen te proberen. Mindfulness oefeningen helpen je om de focus te leggen op ‘het nu’ en ‘de toekomst’ even te vergeten. Dit zorgt vaak voor veel meer rust. Ook is het toepassen van wat meer regelmatig efficiënt voor mensen die veel stress ervaren. Creëer een dagelijkse regelmaat met ruimte voor genoeg slaap en vrije tijd. Ook moet je het ‘relaxen’ niet te letterlijk nemen met alcohol of drugs. Deze middelen laten je even ontspannen, maar zorgen voor ergere problemen op de langer termijn.

Op zoek naar de oplossing

Om stress te verdrijven, zal je huidige levensstijl moeten worden omgegooid. Om tot een stressvrije oplossing te komen, moet er eerst worden nagegaan waar de stress vandaan komt. Voor de één is dit heel makkelijk vast te stellen, maar voor de ander is dit ontzettend moeilijk. In dat geval is er soms een psycholoog nodig. Indien het probleem is gevonden, kan er gewerkt worden aan de oplossing. Soms kan een kleine aanpassing al werken, zoals de 7 minute workout van Fitwelzijn.nl. Vaak moet men echter het roer omgooien. Het is hierin belangrijk om te gaan werken aan de ‘positieve’ dingen in het leven. Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van? Door stil te staan bij deze vragen, komen de antwoorden van zelf. En ja, soms is het nodig om van baan te veranderen of om uit elkaar te gaan met je partner. Maar als deze elementen de stress verminderen, zul je uiteindelijk een stuk gelukkiger zijn.

Afbeelding afkomstig van: Energepic.com op Pexels

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *