Alles over dé Curly Girl Methode en het stappenplan

Alles over dé Curly Girl Methode en het stappenplan

Krullen of niet, je hebt er vast wel eens van gehoord. De Curly Girl Methode. Een haar methode waar steeds meer dames met wavy en krullend haar bij zweren. En dat is nogal wat, want wanneer jezelf een lekkere bos krullen hebt, dan weet je ook hoe moeilijk het kan zijn om deze goed te onderhouden. Maar wat maakt deze methode dan zo speciaal? Kort samengevat bevatten Curly Girl Methode producten geen schadelijke ingrediënten en leer je via het Curly Girl Methode stappenplan precies hoe je je haar het beste kan stylen. Heb je ze niet, maar zou je ze toch willen? Dan hebben we ook de beste tips voor je haren krullen.

Wat is de Curly Girl Methode?

Geschrevenen en bedacht door Lorraine Massey, de bedenker van de DevaCut, the Curly Girl Methode is ontstaan door het boek ‘Curly Girl: The Handbook’, waarin ze haar ervaringen heeft gebundeld. Zo leer je per krultype hoe je je natuurlijk haar het beste kan verzorgen, helpt het je om je haar van nature meer te laten glazen, minder te laten pluizen en beter in model te brengen.

In eerste instantie is deze haarroutine voor mensen met krullen die door verkeerde gewoontes vaak zijn beschadigd en wel een boost kunnen gebruiken. Heb je steil haar, maar last van pluizende lokken? Dan kan deze methode misschien interessant zijn. Zeker het proberen waard dus.

De juiste Curly Girl Methode producten

curly girl methode producten

Ook bij deze haarroutine gaat het niet alleen maar om de manier van stylen, maar vooral het gebruiken van de juiste verzorgende producten. Wil je aan de slag met deze methode? Vermijd dan shampoos met sulfaten, siliconen, wax, minerale oliën en uitdrogende alcohol. Deze producten kunnen je haar sneller laten uitdrogen of leggen een laagje om je haar waardoor de verzorgende stoffen niet meer tot in de haarvezels komen. Welke producten je het beste kunt gebruiken per krultype leggen we je hieronder in het stappenplan uit.

Hét Curly Girl Methode stappenplan voor de perfecte krullen

Nu je weet wat CG inhoudt wil je vast en zeker zo snel mogelijk aan de slag. Volg dan onderstaand stappenplan voor een lekkere bos krullend en glanzend haar.

Wat is jouw krultype?

curly girl methode stappenplan

De eerste, maar misschien ook wel de lastigste stap is het bepalen van jouw krultype. Ieder haar is namelijk anders en dat geldt ook voor iedere krul. Wat betekent dat een bepaald product misschien wel goed bij jouw werkt, maar weer niet voor een ander. Om je haartype te ontdekken zijn er 5 kenmerken die bepalen welke Curly Girl Methode producten bij jou passen.

Krultype: stijl (1), golvend (2), krullend (3) en kroeshaar (4). Hoe hoger het cijfer van je haartype, hoe zwaarder de haarproducten in principe mogen zijn.

Porositeit: de staat van jouw haarschubben. Heb je je haar veel blootgesteld aan hitte en verf, dan kun je er vanuit gaan dat je een hoge porositeit hebt en je haarschubben ver open staan. Dit haar wordt tijdens het douchen snel nat, maar is na de tijd ook weer snel opgedroogd. In dit geval kun je het beste gebruik maken van vocht inbrengende producten als een crème of olie. Heeft je haar een lage porositeit? Gebruik dan hydraterende producten op waterbasis. 

Haardikte: is je haar aan de dunne kant, gebruik dan na iedere wasbeurt een lichte hair milk conditioner. Heb je juist dik haar, ga dan voor een vochtinbrengende (moisture) conditioner.

Haardichtheid: hierbij kijk je naar hoeveel haar je hebt. Wanneer je eens goed in de spiegel kijkt naar je haar, zie je dan veel of weinig van je hoofdhuid. Bij een lage haardichtheid kun je het beste kiezen voor lichte producten die in je haar kunnen blijven zitten, zoals een spray. Is je haar dikker, kies dan voor producten met een dikkere substantie, zoals een butter of crème.

Elasticiteit: breekt je haar snel of rekt het ver mee? In het eerste geval, kun je het beste haarproducten met proteïne gebruiken en in het tweede geval juist niet.

De final wash: het begin van de Curly Girl Methode

Nu je weet wat jouw haareigenschappen zijn kun je nu echt beginnen met het Curly Girl Methode stappenplan. En de eerste stap is de final wash. Hierbij ga je je haar wassen met een echte final wash shampoo, een met sulfaten, maar zonder alle andere schadelijke stoffen. Hiermee kun je alle slechte ingrediënten die eventueel nog in je haar zitten eruit wassen, zodat je haar volledig schoon is voordat je met de Curly Girl Methode kan beginnen.

Wanneer je de volgende keer je haar gaat wassen, gebruik je dus alleen nog maar een shampoo met natuurlijke ingrediënten. Daarna gebruik je een conditioner of masker. De andere stappen blijven hetzelfde. Volgens de Curly Gilr Methode zou je haar maar 1 × per week moeten wassen, het liefst nog minder. Vind je het prettiger om je haar vaker te wassen? Ga dan voor een co-wash, wassen met een milde conditioner.

Ga verder met een masker en conditioner

curly girl methode producten

Is de final wash volledig uitgespoeld? Dan kun je een haarmasker aanbrengen. Focus je echt op je haarlengtes in plaats van de aanzet en laat het ongeveer 10 à 30 minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Breng hierna een klein beetje van een leave-in conditioner aan op je natte haar en verdeel dit door middel van de praying hands methode. Gebruik daarna nog een kam om de leave-in echt goed te verdelen door je haar. Spoel het niet uit.

Styling volgens de Curly Girl Methode

Voordat je kan beginnen met het stylen van je haar is het belangrijk om je haar droog te deppen. Gebruik hiervoor het liefst een microvezel handdoek. Je haar hoeft niet helemaal droog te zijn, maar gewoon niet meer kletsnat. Pak nu een ruime hoeveelheid gel en breng dit op dezelfde manier aan als de leave-in conditioner. Breng weer een beetje water aan op je haar, buig voorover en squeeze de gel goed in je haar. De gel geeft fixatie en is licht, waardoor je krullen minder snel zullen uitzakken.  

De finishing touch

Na het aanbrengen van de gel ben je bijna klaar met je eerste keer wassen volgens de Curly Girl Methode. Alleen het drogen blijft nu nog over. Het beste is natuurlijk om je haren door de lucht te laten drogen. Anders door met een microvezel handdoek je haren voorzichtig uit te knijpen of je haar erin te wikkelen. Gebruik nooit een normale handdoek, omdat pluis wordt veroorzaakt. Wil je je haar föhnen? Gebruik dan een diffuser en föhn op een zo laag mogelijke temperatuur. Tenslotte, kan door de opgedroogde gel je haar wat harder aanvoelen dan normaal. No worries! Dit kun je namelijk gewoon met een beetje olie uit je haar knijpen. Ook wel scrunchen genoemd.

Afbeeldingen afkomstig van: Atiya Walker, Taylor Beach, Noemie Roussel en Ayo Ogunseinde op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *