Je ziet er… Je doet het…. Complimenten geven doe je zo!
Een complimentje krijgen is altijd fijn, maar ook het geven van een compliment kan je zeker goed doen voelen. En dan is elke dag eigenlijk prima om iemand een of meerdere complimenten te geven. Maar waarom hebben we dan een Nationale Complimentendag? Nou, wij Nederlanders zijn namelijk niet echt scheutig op dit gebied en heel eerlijk herkennen wij ons daar wel in. We doen het eigenlijk gewoon te weinig. En ook het ontvangen ervan wimpelen we nog wel eens af. Toch heeft het best wel wat voordelen, mits je het goed doet.
De voordelen van iemand een veer in de kont steken
Wie goed doet, goed ontmoet. En zo werkt het dus ook met het geven van complimenten. Laat jij je waardering aan iemand blijken door het geven van complimenten, dan zul je dat ook terug krijgen. Wanneer je regelmatig complimentjes geeft, dan zullen mensen meer positief denken over je als persoon en daardoor ook eerder geneigd zijn om een gesprek met je te beginnen.
Bovendien bouw je zo ook nog eens makkelijker een goede relatie op, waardoor je samen eerder voor iets gaat en/of bij de ander aanklopt voor hulp. Hiernaast, maakt het geven van een compliment je ook nog eens gelukkiger. Het blije gezicht van de ander zal je een goed en positief gevoel geven.
Ook op de werkvloer zal een oprecht compliment wonderen doen. Wanneer anderen opmerken dat je iets goed kan en dit goed kunnen verwoorden zal dit je een positieve kick geven en je motivatie versterken. Wat uiteindelijk ook het werkplezier en collegialiteit bevordert.
Tenslotte, draagt het ook bij aan je eigen zelfvertrouwen. Want doordat je goede dingen bij anderen ziet, kun je ook beter je eigen goede eigenschappen op waarde schatten. Trouwens, mensen die complimentjes krijgen geven ze ook weer eerder aan een ander. Een hele fijne cirkel om te creëren lijkt me zo.
Een oprecht compliment geven doe je zo!
Zoals hierboven al duidelijk werd is dat een complimentje geven op zijn tijd echt niet verkeerd is, mits je het wel goed doet. Want laten we eerlijk zijn een dikke duim, een schouderklopje of een halfbakken “goed gedaan” daar wordt niemand echt blij van. Wil je iemand dus wel een echt goed compliment geven? Dan zijn er een paar elementen waarmee je rekening moet houden.
Voeg detail toe met complimenten geven!
In principe is het niet super moeilijk om iemand een compliment te geven zolang je maar oprecht bent en enig oog voor detail hebt. Neem bijvoorbeeld een standaard compliment als: ‘’Jij hebt het echt fantastisch aangepakt! Ik ben echt onder de indruk.’’ Geweldig om te horen natuurlijk, maar echt waarde heeft het niet, want wat heb je nu precies goed aangepakt?
Om iets meer diepgang toe te voegen is het goed om je compliment gedetailleerde te maken. ” De manier waarop je voet bij stuk hebt gehouden tijdens deze meeting met de klant, nadat ze de wat tegenvallende resultaten zagen, is echt fantastisch!” Het zal de ontvanger het gevoel geven dat je er echt over hebt nagedacht en dat is toch nét wat leuker om te horen.
Wees specifiek
Door gedetailleerd te zijn zorg je ervoor dat je iemand zijn prestatie, talent of persoonlijkheid in het zonnetje zet, maar het kan nóg beter. Door nog specifieker te worden met geven van een compliment kun je nog meer waarde en betekenis toevoegen. Dit kun je door bijvoorbeeld een extra zin toe te voegen aan het vorige compliment.
“De manier waarop je voet bij stuk hebt gehouden tijdens deze meeting met de klant, nadat ze de wat tegenvallende resultaten zagen, is echt fantastisch! Vooral het moment toen je overging naar de potentiële resultaten, wist ik dat je het ging lukken.“
De extra wow-factor voor het geven van een compliment
Het is misschien een wat lastige tip om extra toe te voegen en kan ook zeker niet in alle situaties gebruikt worden, maar als het lukt worden mensen er heel blij van. Iedereen vindt het leuk om over zijn of haar interesses, normen en waarden, etc. te praten, dus pak je FBI-skills erbij en ga op onderzoek uit. Waar praat diegene graag over? Wat vindt hij of zij belangrijk? Stel dat de ontvanger van het compliment eerlijkheid heel belangrijk vindt, dan kun je deze zin toevoegen: “Mooi om te zien hoe je zo eerlijk en open antwoord gaf op alle vragen.”
Deze voorbeelden zijn in dit geval op werk gefocust, maar ook voor familie en vrienden kun je deze drie stappen gebruiken.
Een paar laatste tips om complimenten te geven
Nu kan het toepassen van bovenstaande stappen nog best lastig zijn, wanneer je iemand gewoon even een compliment wil geven. En daarom hebben wij hieronder nog twee simpele tips om goed een compliment te geven.
Maak het persoonlijk: om echt binnen te komen en de aandacht vast te houden van de persoon wie je een compliment geeft is het belangrijk om zijn of haar naam te gebruiken. Ook is het beter om gebruik te maken van de ik-vorm. Dus niet: “Echt goed gedaan!”, maar: “Merel, ik vind dat je dat echt goed hebt opgelost.”
Wees oprecht: misschien wel de belangrijkste tip van allemaal is om ook echt te menen wat je zegt. Het zal anders heel ongeloofwaardig over komen en dan had je eigenlijk beter niets kunnen zeggen. Sla ook niet door in je complimenten, want ook hierdoor zal het niet gemeend klinken en mis je compleet het doel van het geven van complimenten.
Afbeeldingen afkomstig van: Eva Bronzini op Pexels en Good Good Good en Markus Winkler op Unsplash