Communicatie in intieme relaties: hoe voorkom je misverstanden en conflicten?

Communicatie in intieme relaties: hoe voorkom je misverstanden en conflicten?

Je weet het waarschijnlijk maar al te goed. Communicatie is een erg belangrijk onderdeel van elke relatie. Maar dit element is vooral in intieme relaties van essentieel belang, want alleen op deze manier kun je  misverstanden en conflicten voorkomen. Dus hoe pak je dat nu het beste aan? En hoe weet je zeker dat de communicatie zo vlekkeloos en zo fijn mogelijk verloopt? We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Eerlijkheid is altijd de basis van iedere gezonde relatie

Eerlijkheid is de basis van elke goede relatie. Waarom? Het is altijd erg belangrijk om open en eerlijk te zijn over de gevoelens en gedachten waar je mee te maken hebt. En, laten we eerlijk zijn, zelfs dit kan soms moeilijk zijn. Door eerlijk te blijven communiceren, kunnen misverstanden worden voorkomen en kan er net even wat beter begrip ontstaan. Je merkt dan al snel dat een intieme relatie aanzienlijk kan worden verbeterd en dat conflicten sneller kunnen worden voorkomen. En dat is natuurlijk het belangrijkste van alles in een gezonde en sterke relatie.

Zorg er altijd voor dat je goed luistert naar wat je partner vertelt

Het is natuurlijk enorm belangrijk om jezelf goed te kunnen uiten door eerlijk te communiceren. Maar luisteren naar je partner, dat is misschien minstens zo belangrijk. Zorg dat je actief luistert naar wat je partner te zeggen heeft. En is iets niet helemaal duidelijk? Stel in dat geval meteen vragen om te verduidelijken wat hij of zij bedoelt. Hierdoor kan er beter begrip ontstaan en ook dan kunnen misverstanden net even wat beter worden voorkomen. Houd wel altijd in gedachten dat communiceren een kwestie van herhalen is en dat je daar aan moet blijven werken.

Moeilijke onderwerpen kun je luchtig houden door op de juiste manier humor toe te passen

En merk je dat je er moeite mee hebt om een lastig onderwerp bespreekbaar te maken in je relatie? Humor kan in dat geval een erg goede manier zijn om de spanning te verminderen en om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken. Maar bedenk van tevoren op wat voor soort manier je deze humor het beste in het gesprek terug kunt laten komen. Zorg er dus wel voor dat de humor respectvol is en niet kwetsend. Ga je een lastig gesprek aan? Bijvoorbeeld op het gebied van experimenten met sexspeeltjes? Laat je partner altijd helemaal uitpraten voordat je zelf op het ontwerp gaat reageren.

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *