Een bus ombouwen tot camper; reis Europa rond in een camperbus!

Een bus ombouwen tot camper; reis Europa rond in een camperbus!

Vanlife, het is een ontzettend populair begrip en helemaal wat je er zelf van maakt. Leven in een busje gaat over vrijheid, rebelleren tegen het typische en genieten van het leven op je eigen voorwaarden. Wil jij een toekomstige vanlifer worden en de mooiste vakantiebestemmingen op je eigen houtje ontdekken? Dan gaan wij jou helpen de stappen uitleggen voor het ombouwen van een bus tot camper!

Een bus ombouwen tot camper

Je busje is een belangrijk aspect van #vanlife, maar het is ook gewoon een voertuig. Bij het leven van een busje draait het echt allemaal om de ervaring om daarbuiten te zijn. En we zijn er om jou te helpen je bestelwagen in een huis te veranderen, zodat je zo snel en gemakkelijk mogelijk de weg op kunt!

Is het leven in een camperbusje iets voor jou?

Hoewel het idee om in een busje door het land te en reizen avontuurlijk kan klinken, is het zeker niet voor iedereen weggelegd. De verscheidenheid aan mensen die in een camperbus woont en reist, is breed en allesomvattend. Je vindt er klimmers en outdoor liefhebbers die graag duurzaam reizen en zoveel mogelijk tijd in de natuur doorbrengen. Freelancers die hun werk in een steeds andere omgeving doen. Jonge mensen die de hoge huurprijzen in de stad vermijden. Jonggehuwden die het nieuwe hoofdstuk van hun leven beginnen met een groots avontuur. Wat je reden ook is, jouw ervaring met een mobiele levensstijl zal anders zijn dan die van anderen. Je budget, busje, voorkeuren, plan – al deze aspecten kunnen het leven in een camperbusje leuker maken. Daarom delen wij wat “tips en trucs”!

camperbusje bus ombouwen to camper (1)

Het kiezen van een camperbus

Net als het kopen van een huis, kan het vinden van de perfecte bestelwagen een overweldigende onderneming zijn. Met alle opties is het essentieel om het juiste voertuig te vinden dat bij jouw behoeften en levensstijl past. Waarschijnlijk denk je het allereerste aan een “hippiebusje” wanneer je een bus wilt kopen om mee te reizen. Deze zijn erg gewild en ik weet niet of we het nog moeten zeggen, ontzettend oud. Weet dus waar je aan begint voordat je deze koopt!

Maar goed, we bespreken hier voornamelijk het ombouwen van een bus tot camper. Hiervoor gebruiken de meeste mensen een bestelwagen. Dit is ook onze keuze, omdat je met een echte schone lei begint. Ze bieden ultieme flexibiliteit en mogelijkheden om om te bouwen tot camper en je ziet niet van buitenaf dat het een camper is. Hiernaast zijn ze gebouwd als een tank en ondervinden weinig onderhoudsproblemen. Wel is het altijd van belang dat je voor het kopen van een tweedehands busje (dit is meestal het geval) het voertuig laat nakijken door een monteur. Niemand heeft er zin in om constant langs de weg te staan met je kapotte camperbus. Dan zeg je opnieuw gedag tegen je vrijheid!

Het plannen van je lay-out voordat je je bus gaat ombouwen tot camper

Het plannen van de indeling is een van de meest leuke onderdelen van het ombouwen van een busje. Je gaat je droom nu daadwerkelijk op papier uitzetten. De mogelijkheden zijn op dit punt in het bouwproces eindeloos, en het is erg leuk om je voor te stellen hoe alles in je camperbusje zal passen. Maar je moet ook goed nadenken over hoe je het effectief in kunt richten. Je moet beginnen met het uitzoeken van wat je nodig hebt. Denk hierbij aan hoeveel mensen er in jouw busje gaan wonen. Of er huisdieren mee gaan, hoe lang je bent, hoeveel opslagruimte je nodig hebt, wil je ramen hebben, heb je binnen een plek nodig om te eten en werken, ben je van plan in het busje te koken en douchen en heb je grote items zoals surfplanken en mountainbikes die je mee wilt nemen? Zo, dat is best wat om over na te denken, hè!

Oeps, en dat was nog niet eens alles. Zorg hiernaast ook dat je het jezelf comfortabel maakt. Ga je echt wonen in je camperbus? Dan wil je niet elke dag je bank ombouwen tot bed en op een slecht matras slapen. Probeer alles multifunctioneel te maken, denk aan een uitschuifbare tafel die onder je bed verstopt zit. En als laatste, zorg dat je het gewicht gelijkmatig verdeelt. Dit betekent dat je wilt voorkomen dat je de zware voorwerpen (batterijen, watertanks, enz.) allemaal aan één kant in je camperbusje plaatst.

camperbus bus ombouwen to camper


Dit wil je niet vergeten in je camperbus

Maak het leefbaar en comfortabel

Er zijn een aantal dingen nodig om van een camperbus een leefbaar, comfortabel huis te maken. Denk hierbij aan een koelkast met vriesvak, fornuis, verwarming, airconditioning of waaier, water en eventueel zonnepanelen. Vergeet ook niet te isoleren!

Bus ombouwen tot veilige camper

Hiernaast wil je je voertuig en jezelf veilig houden tijdens je reizen. De beste manier is om het te laten lijken alsof je niet in jouw busje woont en dat het voertuig net als elk ander voertuig op de weg is. Omdat effen witte bestelwagens eruit zien als bedrijfsvoertuigen, zit je goed met je camouflage. Voor degenen die in busjes in camperstijl wonen, zoals een Vanagon of oudere VW, vermijd veel stickers of gekke verfkleuren. Hierdoor valt jouw busje op. Verduister ook de ramen met verduisteringsgordijnen of ondoorzichtige raamtinten. Probeer hiernaast zoveel mogelijk op een campingplaats te verblijven en doe je camper altijd goed op slot.

Een van de meest gestelde vragen over het leven in een camperbus

“Waar douche je?” Nou zo spannend is dat niet, dat doe je gewoon in de openbare douches van een camping waar je verblijft voor de nacht. Het is ook soms mogelijk om bij een tankstation of in een sportschool te douchen. Is dit allemaal niet in de buurt en moet je toch van die geur af? Dan spoel je je – zoals onze voorouders deden – af in de rivier. Ik heb ook goede dingen gehoord over de verschillende zonnedouches op de markt. Zeker waard om te proberen!

Zo, die vraag hebben we beantwoord, maar nu vraag je je vast af waar we dan naar het toilet gaan. Je kunt ervoor kiezen om een (draagbaar) toilet in je camperbusje te installeren. Welke optie je kiest ligt er even aan hoeveel plek je hebt. Een draagbaar toilet kan makkelijk weggestopt worden in een kast. Indien je helemaal geen plek hebt, zul je het moeten doen met openbare toiletten of een emmer 😉.

camperbus bus ombouwen to camper


Werken vanuit een camperbusje

Uiteindelijk heb je onderweg een inkomen nodig. Er zijn gelukkig genoeg manieren om hiervoor te zorgen! Veel mensen kunnen hun werk op afstand uitvoeren (dankjewel Corona!) en hierdoor word je een soort digitale nomade. Indien dit niet zo is, kun je een dag, een week of een maand naar een bepaalde plek reizen om daar je vak uit te voeren. Denk aan kappers, timmerlieden, monteurs en horecamedewerkers. Er is ook genoeg seizoensgebonden werk van korte duur te vinden, zoals fruit plukken op een boerderij of op een festival werken.

Oké, dat moer genoeg informatie zijn om een begin te maken met je plannen! Steek je handen uit je mouwen of huur en professional in en je kunt beginnen met het ombouwen van je bus tot camper!

Afbeeldingen komen van Manuel Meurisse op Unsplash, Living4Wheel op Unsplash en Tyler Lillico op Unsplash

Reactie plaatsen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *