Wil je snel van je puist af? Plak een blarenpleister op je puist!
We hebben er allemaal wel eens last van. Puistjes. Niks is vervelender dan een puist op je gezicht, nét wanneer je morgen die belangrijke afspraak hebt. Dan is nog maar een vraag belangrijk: ”Hoe kom ik zo snel mogelijk van deze puist af?”. Zou je om heen vragen, dan zijn er net zo veel wondermiddelen als mensen. De middeltjes waarbij mensen zweren variëren van Sudocrem tot citroensap en van stukjes knoflook tot tandpasta. Nu zou je natuurlijk al je voorraadkasten kunnen plunderen en elk huis- tuin- en keukenmiddel dat je kan bedenken op je puist smeren, maar van ons krijg je de tip om een blarenpleister op je puist te doen.
Waarom? Lees dan snel verder, want een blarenpleister op je puist doet wonderen.
Wat is de werking van een blarenpleister op een puist?
Blarenpleisters bevatten de stof hydrocolloïd wat bacteriën, pus en wondvocht absorbeert. Ideaal voor puistjes! Door een blarenpleister op een puist te doen ontstaat er een soort tweede huid dat er voor zorgt dat de puist vochtdicht blijft. Het vocht kan hierdoor goed uit de puist worden geabsorbeerd en je puist zal verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Heb jij ook altijd de neiging of vindt je het satisfying, met als inspiratie de miljoenen video’s online, om je puist uit te knijpen? Dit terwijl je eigenlijk ook wel weet dat wanneer je dit niet op de correcte en hygiënische wijze doet, het meer kwaad doet dan goed. Dan is de blarenpleister ook echt iets voor jou! Door een blarenpleister op je puistje te doen, ontneem je jezelf de kans om een puistje uit te knijpen. Het rijpingsproces gebeurt namelijk onder de blarenpleister, waar je vingers niet bij kunnen.
Door de puist op deze ‘natuurlijke’ manier te laten ontwikkelen, zal de puist snel weggaan zonder dat door de onjuiste wijze van uitknijpen er korstjes of littekens kunnen ontstaan op de plek van je puistje.
De stappen die je moet nemen
Nu je weet hoe een blarenpleister werkt en de voordelen ervan, zit je vast te trappelen (of misschien al met een blarenpleister in de hand) om het zelf uit te proberen. Voordat je nu een blarenpleister op je puist plakt en denkt hupsakee klaar ermee, zijn er toch een paar kleine stappen om te volgen.
Allereest, is het zeer belangrijk om je puistje en de huid rondom goed schoon te maken. Doe je dit niet, dan is er de kans dat de bacteriën op je huid onder de blarenpleister gaan broeien en de puist erger maken. Hiernaast, moet eerst je de blarenpleister op maat knippen. Het is hierbij belangrijk dat je de blarenpleister net iets groter knipt dan je puistje, zodat je je puistje niet afknelt.
Zit de blarenpleister erop, dan moet je hem een paar uur laten zitten zodat al het vocht en pus uit de puist kan worden geabsorbeerd. Dit kan je natuurlijk zelf inplannen, maar onze tip is om de blarenpleister op je puistje te plakken vlak voor het slapengaan of als je een dag thuis bent. Want wees eerlijk, een blarenpleister op het midden van je voorhoofd is niet de meest charmante uitstraling.
Kanttekeningen bij het gebruik van een blarenpleister op je puist
Misschien denk je nu, ik heb ‘het’ wondermiddel gevonden tegen puistjes, er zijn wel een paar belangrijke kanttekeningen.
Ten eerste, doordat de blarenpleister functioneert als een soort tweede huid gaat het rijpen van het puistje ook sneller. De pus die eruit komt kan door deze extra laag er aan de buitenkant niet uit, wat mogelijk kan leiden tot een onderhuidse ontsteking en dús ook meer puistjes.
Daarom is het belangrijk om een blarenpleister op je puistje te zien als een tijdelijke en plaatselijke oplossing. De blarenpleister kan een puistje tijdelijk de kop indrukken, maar hebben geen invloed op mogelijke onderliggende oorzaken. Onze tip is dan ook om te allen tijde je gezicht goed te reinigen voor het slapengaan (lees eens over Koreaanse huidverzorging!) en mocht de acne aanhoudend zijn contact op te nemen met je huisarts of een dermatoloog.
Afbeelding komt van Polina Tankilevitch van Pexels