Pukkeltjes en acne bij je baby? Zo ga je er mee om!

Heeft je baby meer pukkeltjes dan jij had op je middelbare school? Net wanneer hij of zij klaar lijkt voor een mooie foto – het hoofd is mooi rond en de ogen zijn minder gezwollen – kunnen bultjes en puistjes op de huid van je lieve baby het volgende zijn. Maar kan een baby acne krijgen? Verrassend genoeg wel. Vaak komen de pukkeltjes voor op het gezicht van de baby. Gelukkig is het niet tijdelijk en heeft je baby er geen last van. In dit artikel lees je alles over hen fenomeen babyacne.
Wat veroorzaakt acne bij je baby?
Geloof het of niet, maar net zoals acne bij volwassenen, wordt aangenomen dat hormonen voornamelijk de schuldige zijn. In het geval van een pasgeboren baby zijn het echter niet hun eigen hormonen die de pukkeltjes veroorzaken, maar die van de moeder. De hormonen circuleren namelijk nog steeds in de bloedbaan van de baby na de zwangerschap. De stimuleert de trage olieproducerende klieren van de baby, waardoor puistjes opduiken. Deze verschijnen meestal op de kin, het voorhoofd, de oogleden en de wangen, maar soms ook op het hoofd, de nek, de rug en de borst. De pukkeltjes vind je dus het vaakst op het gezicht van je baby.
Bovendien zijn de poriën in de babyhuid nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geïnfiltreerd door vuil en het opbloeien van puistjes. En baby’s hebben meestal een zeer gevoelige huid – sommige meer dan andere – wat ook een factor kan zijn.
Verschillende soorten acne bij een baby
Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten van acne bij baby’s.
Neonatale acne
Neonatale acne treedt op binnen de eerste zes levensweken en zorgt voor pukkeltjes op het gezicht of lichaam van de baby. Het ziet eruit als fijne rode bultjes en/of whiteheads. Dit type acne komt eigenlijk best vaak voor, namelijk bij twintig tot veertig procent van de baby’s. Je hoeft je er dan ook geen zorgen over te maken en je hoeft het vaak niet te behandelen. De overgrote meerderheid van de gevallen van baby acne verdwijnen binnen een paar maanden vanzelf.
Infantiele acne
Dit type acne komt minder vaak voor. Het verschijnt voor het eerst wanneer baby’s twee maanden of ouder zijn, maar meestal tussen de drie en zes maanden oud. Het gaat veel langer mee dan de eerdergenoemde versie, namelijk enkele maanden tot meerdere jaren. In de meeste gevallen verdwijnt het tegen de tijd dat het kind twee jaar oud is, hoewel het af en toe langer kan duren. Helaas kan het ook soms littekens veroorzaken, dus er kan een behandeling nodig zijn om dit te voorkomen.
Het herkennen van je baby zijn pukkeltjes

Neonatale acne ziet er eerder uit als rode vlekken of witte puistjes dan als mee-eters. Deze soorten pukkeltjes komen meestal voor op de wangen en neus van een baby. Toch kunnen ze zich ook ontwikkelen op de rest van het gezicht zoals het voorhoofd, kin, hoofdhuid, maar ook de nek, bovenrug en borst.
Infantiele acne lijkt precies op de acne die je bij een tiener zou verwachten. Het omvat meestal mee-eters, rode vlekken en puistjes. Cysten kunnen ook ontstaan (ook wel bekend als gerstekorrels), wat tot littekens kan leiden. Het heeft de neiging om de wangen, kin, neus en voorhoofd te beïnvloeden. Het kan zich ook op het lichaam ontwikkelen, hoewel dit minder vaak voorkomt.
Niet alle hobbels en puistjes zijn echter “baby acne”. Er zijn nog andere redenen waarom jouw baby pukkeltjes achtige uitslag kan hebben. Warmte-uitslag, contactdermatitis, eczeem en keratosis pilaris (en meer) kunnen allemaal puistjesachtige bultjes veroorzaken, en ze komen ook vaak voor bij baby’s en jonge kinderen.
Als je iets twijfelachtigs opmerkt op de huid van jouw baby, is het belangrijk dat je dit met de kinderarts bespreekt om de juiste diagnose te stellen. Ga er niet zomaar van uit dat het babyacne is.
Wat te doen wanneer je baby pukkeltjes heeft
Helaas is er niet veel dat je kunt doen aan babyacne, behalve geduldig zijn. Dit zijn de stappen die wil wilt volgen wanneer je baby last heeft van pukkeltjes:
- Reinig het gezicht en de pukkeltjes van jouw baby voorzichtig. Doe dit twee keer per dag en vooral na het voeden. Gebruik een zacht washandje en lauw in plaats van heet water. Dep de huid voorzichtig droog en vermijd vette huidverzorgingsproducten.
- Schrob niet op de huid. De huid van je baby is kwetsbaar. Schrobben of krachtig wassen verhelpt puistjes niet sneller, maar irriteert de huid.
- Pluk of knijp niet in de puistjes van je baby. Laat ze zelf genezen.
- Probeer infantiele acne niet zelf te behandelen met vrij verkrijgbare acnemedicijnen. Deze kunnen erg hard zijn voor de huid van jouw baby. Ze zijn waarschijnlijk ook niet nodig omdat acne waarschijnlijk vanzelf verdwijnt, zonder behandeling.
Wanneer moet je de dokter bellen bij babyacne?
Babyacne verdwijnt bijna altijd vanzelf. Maar breng het onder de aandacht van jouw kinderarts als de bultjes eruit zien alsof ze geïnfecteerd zijn. De huid ziet er bijvoorbeeld extra rood uit, je merkt dat er zwelling of afscheiding is, jouw kind krijgt koorts of heeft andere symptomen, of als je een allergische reactie of eczeem vermoedt. Indien nodig zullen zij crème of antibiotica voorschrijven. Je kunt ook overwegen om naar een kinderdermatoloog te gaan als de acne van jouw baby ernstig is.
Afbeelding komt van Matt Walsh op Unsplash
Afbeelding komt van Michal Bar Haim op Unsplash