10 Leuke Weetjes over Vrouwen

10 Leuke Weetjes over Vrouwen

Mannen komen niet van Mars. Vrouwen komen niet van Venus. Ze zijn van dezelfde soort van dezelfde planeet. Maar de geslachten zijn zeker niet exact hetzelfde.

Voordat we het hebben over wat vrouwen anders maakt dan mannen, hebben we alvast een overeenkomst die je misschien niet kent: genetisch gezien is het DNA van mannen en vrouwen 98,5 procent identiek. Ze hebben zelfs dezelfde hormonen. Maar de verhoudingen van die hormonen verklaren enkele verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nu is het tijd om in 10 interessante weetjes over vrouwen te duiken. Welke is de grootste verrassing voor jou?

Grappige verschillen tussen mannen en vrouwen

1. Vrouwen zien meer kleuren.

Rozen zijn rood. Viooltjes zijn blauw; of toch niet? De kleuren die jij als vrouw ziet, zijn misschien niet altijd dezelfde als die mannen zien. Zij hebben namelijk meer moete om kleuren te scheiden, aangezien een op de 12 van hen kleurenblind is vergeleken met een op de 255 vrouwen. Onderzoekers van Newcastle University geloven ook dat sommige vrouwen 99 miljoen meer kleuren kunnen zien dan de gemiddelde mens. Geen wonder dat we elk van de 50-shades-of-grey kennen.

2. Vrouwen hebben een lagere weerstand tegen alcohol.

Geloof het of niet, maar het lichaam van vrouwen wordt anders beïnvloed door alcohol dan die van mannen – om redenen die verder gaan dan alleen lengte en grootte. Wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwen kleinere hoeveelheden van het enzym alcohol dehydrogenase (ADH) produceren, dat vrijkomt in de lever en alcohol in het lichaam afbreekt.

Ondertussen houdt vet alcohol vast, terwijl water het helpt verspreiden. Dus dankzij ons van nature hogere niveaus van lichaamsvet en lagere niveaus van lichaamsvocht, ervaren vrouwen een nog heftigere reactie op alcohol.

3. De gemiddelde vrouw zal tijdens haar leven bijna 2 kilo aan lippenstift eten.

Als je het gemiddelde aantal lippenstiften dat je in je leven koopt en hun gemiddelde draagbaarheid neemt, komt het erop neer dat vrouwen bijna 2 kilo lippenstift in hun leven likken of eten met voedsel. Dat vertaalt zich naar 533,76 lipsticks. Voor sommige vrouwen is dit aantal natuurlijk veel te veel (of niet genoeg), dus daarom is het een gemiddelde – het verschilt per land en cultuur.

4. Vrouwen nemen minder risico’s.

Het is je misschien opgevallen dat vrouwen minder snel risico’s nemen dan mannen, en daar is eigenlijk een wetenschappelijke reden voor. De anterieure cingulaire cortex, het deel van de hersenen dat opties afweegt bij het nemen van een beslissing, is groter bij vrouwen dan bij mannen. Sommigen beweren dat dit de evolutie was om vrouwen betere verzorgers te maken en de “stam” te redden bij het verzamelen van voedsel en het structureren van het sociale leven.

5. Vrouwen hebben een hoger reuk- en smaakvermogen.

Net als het vorige vrouwenweetje, hielp het verhoogde reukvermogen onze voorouders te overleven en, aangezien vrouwen voornamelijk verzamelaars waren, hielp het hen om het juiste voedsel voor het gezin te kiezen. Dus om een beroep te doen op dat verhoogde gevoel – misschien wat bloemen?

Hiernaast hebben vrouwen ook nog eens een beter smaakgevoel dan mannen. Het verschil is niet dramatisch, maar het zeker wel aanwezig.

6. De hersencellen zijn dichter verpakt in de vrouwelijke hersenen.

Hoewel mannelijke hersenen 9% groter zijn dan vrouwelijke hersenen, hebben beide evenveel hersencellen. De hersencellen bij vrouwen stapelen zich alleen dichter op elkaar op.

7. Hakken waren voor mannen in plaats van vrouwen.

In de 17e eeuw werden hakken in de damesmode gebracht om de mannen na te bootsen die hakken droegen als teken van hun mannelijkheid en status.

8. Vrouwen verbranden calorieën in een trager tempo.

De meest voor de hand liggende verklaring voor verschillen in gewichtsverlies tussen mannen en vrouwen is dat mannen meer metabolisch actief spierweefsel hebben. Door verschillen in vetvrije massa verbranden mannen in rust tot 20% meer calorieën dan vrouwen. Oneerlijk, maar waar.

9. Vrouwen hebben een lagere pijngrens

Vrouwen hebben meer zenuwreceptoren, waardoor ze meer pijn voelen dan mannen. Ze hebben namelijk gemiddeld 34 zenuwvezels per vierkante centimeter gezichtshuid., terwijl mannen er gemiddeld slechts 17 hebben.

10. Lang leve vrouwen!

Soms kunnen de verschillen in levensduur tussen mannen en vrouwen oplopen tot tien jaar, maar gemiddeld is dat over de hele wereld minstens 2 à 3 jaar. En dit geldt niet alleen voor mensen trouwens. Vrouwelijke orang-oetans en chimpansees leven ook langer dan hun mannelijke tegenhangers.

Afbeelding afkomstig van Daniel Xavier op Pexels

Reactie plaatsen

1 Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *